Tužne uši su nastale 1982. godine u Splitu kao logična evolucija post punk grupe Abortus. Pevač Dinko Fazinić i gitarista Saša Jimi Kesić su odlučili da prošire muzičke vidike i pod uticajem Joy Division su započeli sa stvaranjem novih, minimalističkih i psihodeličnih pesama. Ime su odabrali prebirući po Dinkovim singlicama i dopao im se naziv pesme sa B strane singla “Fini dečko” riječkih Parafa.U prvoj fazi grupe basista je bio Ivo Šiškov, a bubnjar Dalibor Kuzmanić. U zimu 1983. godine Jimi je iskoristio prvi slobodan vikend tokom služenja vojnog roka u Beogradu pa su u splitskom studiju Nenada Vilovića snimili prvi demo “Ti me uči”. Trideset godina kasnije on je objavljen na duploj kompilaciji Various - Electronic Jugoton - Synthetic Music From Yugoslavia 1964-1989  (Croatia Records 2014.). Ta pesma je obeležila karijeru banda jer je bila na brojnim demo top listama radio stanica ex YU.

Po Jimijevom povratku u Split su nastavili rad, ali su često menjali postavu. Dinko Fazinić je prestao da peva ali je nastavio kao menadžer grupe. Sa Davorom Bilićem kao pevačem uradili su demo snimke “Bijeg” i “Hod kroz maglu”. Zanimljivo je da su netom kasnije sa pevačicom Melindom Demaria snimili “Pjesma s kraja svijeta”. Sa njom su 1985. godine pokušali da nastupe na Splitskom festivalu. Bezuspešno. Pesmu “Trebam te” su 1986. godine snimili sa novim bubnjarom Mirjanom Jovanovićem Tošom. Dolaskom Dragana Lukića (klavijature) nastala je postava koja je proslavila Tužne uši i splitsku nezavisnu scenu. Prvi veći nastup su imali kao predgrupa EKV na splitskim Gripama 1986. godine. Zatim su svirali širom ex YU. U studiju Cipanica na Klisu (Miše Limića i Olivera Mandića iz Stijena) su snimili “Noć je moj svijet”, “Obale i “Nestvarne stvari”. Te pesme su uz starije objavili na kaseti lokalnog izdavača Marinka Biškića pod etiketom "Lvxor". (https://tuzneusi.bandcamp.com/)

Sa tim materijalom su se takmičili na subotičkom festivalu "Omladina '87". Kao finalisti su sa Indust bag, KUD Idijoti, Grad i Mizar podelili nagradu žirija, a dve pesme sa tog nastupa su na LP "Najbolji uživo - Omladina '87".  https://www.discogs.com/Various-Omladina-87-Najbolji-U%C5%BEivo/release/3418672

Posle promocije te ploče u Subotici i Beogradu u jesen 1987. godine, na kojima je Tošu menjao Pero Šantić, a bas je preuzeo Davor Pastuović (kasnije u grupi Tutti frutti), band nije uspeo da nađe izdavača. Najdalje se u pregovorima otišlo sa mariborskim Helidonom, ali su od banda tražene određene izmene. To je podelilo mišljenja između članova i krajem godine raspao na dve struje. Davor Bilić i Dragan Lukić su osnovali Amon Ra. Jimi, Dado Pastuović, Denis Gracin (bubnjevi) i Boško Marković (vokal, Limeni bubanj) su pokrenuli pop rock grupu Betty Blue. Ni jedna, ni druga struja nisu opstale. Mirjan Jovanović se skrasio u Osmom putniku, Dragan Lukić u Đavolima, a Jimi u Stigmati.

Jimi Kesić: Kako je nastao “3but to Tužne uši”

U ljeto 2015. započeo sam sa radom na "3bjut tu Tužne uši". U to vrijeme sam se već preselio u Beograd, a "Fon Biskich & Narodno blago" je sve manje nastupalo. Prvobitna ideja je bila da drugi autori naprave svoje obrade pjesama banda koji nikad nije izdao ploču. Priznajem da to baš nije imalo mnogo odjeka, pa sam odlučio JA napraviti nove aranžmane i dati drugima da to otpjevaju i(li) dodaju nešto svoga.

Prva trojica koja su odmah prihvatila ponudu su bili NIKOLA RADMAN, splitski gitarista (Rumplstinski - svirao je Urbanu na albumu "Žena dijete" i sa Pipsima na "Drveće i rijeke"), koji je otpjevao Ti me uči, pa GORAN TRAJKOSKI (Mizar, Anastasia - on je pjesmu Hod kroz maglu preveo na makedonski i napravio aranžman, odsvirao neke gitare, bass i sax!), te DEAN ŠKALJAC (Grad, Gerila) koji je otpjevao Trebam te i dao malo "riječkog" duha ovoj pop pjesmi.

Onda je projekt malo zastao (sa pronalaženjem pjevača), ja sam se prebacio na rad na svoja 2 albuma (JIMI & THE GARAGE BAND: "Narcis i Zlatousti" / "Kamera za snove" (digitalno izdanje Dallas Records, 2016.).

Po završetku tog snimanja opet se aktiviram u traženju pjevača, prvo nam (Dinko Fazinić i ja, op.a.) se pridružuje PREDRAG LOVRINČEVIĆ (pjevač i usnoharmonikaš splitskog Harpoon Blues Banda), u jednoj blues obradi (Obale), gdje je Lovre pjevao i svirao usnjake.

Pero Janjatović povezuje me sa DEJANOM CUKIĆEM, koji pjeva Probudi se i ustani na tečnom beogradskom...gotovo istovremeno MLADEN BADOVINAC (TBF) uzima U najbolje sate, pjesmu iz prve faze postojanja banda, a ZDRAVKO BAJAN Bijeg. Bajan je odsvirao gitare, bass, bubnjeve i odradio aranžman u svome prepoznatljivom stilu.

Dinko i ja pokušali smo "uhvatiti" Prlju (LET3) dok je bio na Porinu u Splitu, ali u tome nismo uspjeli, pa zato ja pjevam Stranci. LEO ANĐELKOVIĆ (Baltazar, Producent) je maestralno otpjevao Noć je moj svijet. ANTONIJA VRGOČ HREPIĆ (Sunnysiders, a potpisana je scenskim imenom RO LA) je otpjevala posljednju pjesmu koje su Tužne uši napravile: Ragnarök. Naravno, u realizaciji te pesme je bitan bio i Boris Hrepić HREPA. NIKOLA RADMAN snimio je glas i gitare za još jednu pjesmu, Neka vatre gore.

Dok su svoje vokale snimali Leo i Nikola, Dinku i meni je pala ideja da napravimo jednu potpuno novu pjesmu, "kao točka za kraj". To je Posljednji valcer, koju je, naravno, morao otpjevati DAVOR BILIĆ (originalni pjevač TU). Nažalost, Dragan Lukić nam je bio daleko (živi na Korčuli) da nam se pridruži na snimanju.

Omot potpisuje Jakša Matošić.01 TI ME UČI feat. NIKOLA RADMAN

Uspori mi hod,
pokaži mi put,
gledaj me u oči,
igrajmo se malo...

Ti me uči
kako da od tebe odem
Ti me uči
kako da od tebe odem!

Glazba i tekst: Saša Jimi Kesić & Dalibor Kuzmanić & Dinko Fazinić & Mladen Đikić & Željko Serdarević & Ivo Šiškov
Arangement, mixing & mastering: Saša Jimi Kesić. Nikola Radman: vocals. Saša Jimi Kesić: drums, bass, electric guitars, synth. JamPack Loops: drums.

02 ОД НИЗ МАГЛА feat. GORAN TRAJKOSKI

Од низ магла, тела пловат низ вода,
патем сенки бегло ги покриваат.
Бела темнина, како призор ме пресретнува,
крик по кожава како гнасен инсект одскокна.
Бела темнина во сета своја бессмисла,
крик по кожава како гнаса ме полазува!

Одам понатаму, поглед подигнувам низ воздишка,
а лажното небо ме извисува за поддршка.
Бела темнина поглед в празно од камен ми разбива,
крик по кожава како лигава гнаса ме полазува!

Glazba: Saša Jimi Kesić & Vicko Krivić
Tekst: Dinko Fazinić & Goran Trajkoski
Arangement: Goran Trajkoski. Mixing & mastering: Saša Jimi Kesić. Goran Trajkoski: vocals, sax, bass, drums, electric guitar. Saša Jimi Kesić: baritone guitar, electric guitar, solo guitar, synth.


03 TREBAM TE feat. DEAN ŠKALJAC

Vode me gradom sjenke samoće
Brišu mi snove, kradu mi svjetla.

Ledom okovano moje je tijelo lom stakla,
ne osvrćem se, ne tražim utjehe.

A ja još uvijek trebam te!
A ja još uvijek trebam te!

Vode me gradom sjenke samoće
Brišu mi snove, kradu mi svjetla.

Pamtiš li još moje lice,
Pamtiš li moj grijeh?

A ja još uvijek trebam te!
A ja još uvijek trebam te!

UUUU, POKRENI SE, IDI ODAVDE,
UUUU, POKRENI SE, IDI ŠTO PRIJE
UUUU, POKRENI SE, KORAČAJ ČVRSTO
UUUU, POKRENI SE, ZABORAVI!

Glazba: Saša Jimi Kesić & Davor Bilić
Tekst: Saša Jimi Kesić
Arangement, mixing & mastering: Saša Jimi Kesić. Dean Škaljac: vocals. Saša Jimi Kesić: bass, electric & baritone guitar, synth. JamPack Loops: drums.


04 U NAJBOLJE SATE feat. MLADEN BADOVINAC

Prazne ulice u najbolje sate,
gradski čistači im skidaju šminku,
u izlogu lutke zatvaraju oči
noćna pruga napušta luku...
Iza kontejnera ljube se dvoje,
klošara tjeraju s njegove klupe...

Glazba: Saša Jimi Kesić
Tekst: Dinko Fazinić
Arrangement, mixing & mastering: Saša Jimi Kesić. Mladen Badovinac: vocals. Saša Jimi Kesić: back vocals, electric & baritone guitars, bass, synth, clarinet. JamPack Loops: drums, beat, sound effects.


05 RAGNARÖK feat. RO LA & HREPA

Evo sviće zadnja zora
svijeta gdje je čovjek Bogu
greška najveća!

Taj će čovjek danas nestat,
smrt već stoji ispred njega,
a do jučer još bio je kralj!

I BOGOM HTIO JE POSTAT
BOGOM ŠTO JE,
SKUPA S NJIM IZ RAJA
PROTJERAN!

Zagrli me i poljubi,
šapnut ću ti nježne riječi
zadnja ljubavi!

Nek ih čuje samo cvijeće
što ostat će da ih pamti
kada ne bude nas!

I BOGOM HTIO JE POSTAT
BOGOM ŠTO JE,
SKUPA S NJIM IZ RAJA
PROTJERAN!

Glazba: Saša Jimi Kesić & Davor Bilić
Tekst: Dalibor Kuzmanić
Arangement, mixing & mastering: Saša Jimi Kesić. Antonija Vrgoč Hrepić: vocals. Boris Hrepić Hrepa: vocals. Saša Jimi Kesić: back vocals, synth. JamPack Loops: back vocals, drums, bass, electric guitars, solo guitar.


06 PROBUDI SE I USTANI feat. DEJAN CUKIĆ

Noćima te zamišljam
u sobi punoj uzdaha,
dok po ulici klize senke
sa zlim žutim očima...

Duboko u meni krik,
neka nova nadanja,
suzama tražim milost,
samoćom te dozivam...

PROBUDI SE I USTANI,
JA NE ŽELIM BITI SAM.
UPALI SVETLO, KAŽI MI,
MORAM DA ZNAM,

PROBUDI SE I USTANI,
JA NE ŽELIM BITI SAM,
HAJDE, POKAŽI MI
DA NISAM SAMO SAN!

Umoran slušam nebo,
stojim pored prozora
tražim tvoje lice u mraku,
trag svetla na tvojim grudima.

Šapućeš moje ime,
ja sam deo tvoga sna,
u mome telu zver se budi
sa požudom u očima.

PROBUDI SE I USTANI,
JA NE ŽELIM BITI SAM.
UPALI SVETLO, KAŽI MI,
MORAM DA ZNAM,

PROBUDI SE I USTANI,
JA NE ŽELIM BITI SAM,
HAJDE, POKAŽI MI
DA NISAM SAMO SAN!

Probudi se, probudi se...

Glazba: Saša Jimi Kesić
Tekst: Dinko Fazinić
Arrangement, mixing & mastering: Saša Jimi Kesić. Dejan Cukić: vocals. Saša Jimi Kesić: back vocals, drums, baritone, electric & acoustic guitars, solo guitar. JamPack Loops: bass, drums, horn, electric guitar. Looperman Loops: sax.


07 STRANCI feat. JIMI

Zašto me pratite, nepoznati ljudi?
Dok ja stvaram šume i param dubine...
Svoje ću tijelo ostavit' na putu
a vi nećete saznati ni moje ime!

VI KRADLJIVCI SNOVA
I PIJANOG VINA
DAL' DA VAS PREZIREM
ILI DA VAS VOLIM?

Krhotine istine na prašnjavom putu
gdje krvavih nogu ja gacam po noći.
Ubit će me jednom bar ti isti ljudi
na svadbu sahrane svi će doći.

VI KRADLJIVCI SNOVA
I PIJANOG VINA
DAL' DA VAS PREZIREM
ILI DA VAS VOLIM?

Hajde bar na tren me ostavite samog
da uvijam noći u listove bijele.
A moje će pjesme k'o kafanske kurve
umrijeti s jutrom, umorne i svele.

VI KRADLJIVCI SNOVA
I PIJANOG VINA
DAL' DA VAS PREZIREM
ILI DA VAS VOLIM?

Glazba: Saša Jimi Kesić & Vicko Krivić
Tekst: Viktor Ivančić
Arrangement, mixing & mastering: Saša Jimi Kesić. Saša Jimi Kesić: vocals, accordion, electric & baritone guitars, drums. JamPack Loops: drums, beat, bass, synth bass, electric guitar. Looperman Loops: accordion.


08 NOĆ JE MOJ SVIJET feat. LEO ANĐELKOVIĆ

Noć je moj svijet, ja ne volim svjetlo,
noć je moj dan, ja oblačim crno,
noć je moj svijet, zametni trag,
ja sam zvijer što napada iz sjene!

Pratim ti trag, koračaš žurno,
klizim kroz mrak, proklinješ mrak,
a noć je moj svijet, guši te strah,
ja sam zvijer što napada iz sjene!

Noć je moj svijet, noć je moj dan,
noć je moj svijet, zametni trag!

JA SAM BOL U TVOJIM OČIMA
JA SAM KRIK U TVOJIM NOĆIMA
JA SAM NOŽ U TVOJIM RUKAMA,
SVO ZLO OVOG SVIJETA!

JA SAM ZLO NA TVOJIM USNAMA
KRVAV TRAG NA TVOJIM RUKAMA
SVE ŠTO SKRIVAŠ PRED DRUGIMA
JA SAM TVOJA TAMNA STRANA!


Glazba: Saša Jimi Kesić & Davor Bilić
Tekst: Dino Fazinić & Davor Bilić
Arangement, mixing & mastering: Saša Jimi Kesić. Leo Anđelković: vocals, electric guitars. Saša Jimi Kesić: bass. JamPack Loops: nature sounds, electric & acoustic guitars, beat, drums.


09 OBALE feat. PREDRAG LOVRINČEVIĆ

Gledam te i ne prepoznajem,
imaš tuđi pogled i tuđe riječi,
Kažeš mi da moraš otići,
kažeš mi da moraš pobjeći

JER ZOVU TE TAMNE OBALE...

Skrivaš se i tjeraš me
da tražim tvoje lice u sjećanju.
Kažeš mi, u oči lažeš mi,
kažeš mi da moram čekati

JER ZOVU TE TAMNE OBALE...

Glazba: Saša Jimi Kesić
Tekst: Dinko Fazinić & Davor Bilić
Arangement, mixing & mastering: Saša Jimi Kesić. Predrag Lovre Lovrinčević: vocals, harmonica. Saša Jimi Kesić: bass, baritone guitars, drums, piano. JamPack Loops: nature sounds.


10 NEKA VATRE GORE feat. NIKOLA RADMAN

Na oči kiša se spušta
puna mraka i nestvarnih slika,
Koliko porušenih snova,
koliko tuge u srcima treba?

KO ŠTO PROKLET DUŠU NEMA
NEMAM JE NI JA!
ZAR JE MRŽNJA SVE ŠTO IMAM
OPET OSTAJEM SAM!

U viziji želja i snova
vidim te čistu i jedino moju.
I tko mi ne da da uzmem te k sebi
ja se gubim u vlastitom kriku!

KO ŠTO RIJEKA PUT SVOJ TRAŽI
TRAŽIM TEBE JA!
JA NE ŽELIM TUĐE LAŽI
TREBAŠ MI SLOBODNA!

KO ŠTO MRTAV DUŠU NEMA
NEMAM JE NI JA!
ZAR JE MRŽNJA SVE ŠTO IMAM?
OPET OSTAJEM SAM!

Neka vatre gore, neka vatre gore...

Glazba: Saša Jimi Kesić & Davor Bilić & Dagan Lukić
Tekst: Dragan Lukić
Arangement, mixing & mastering: Saša Jimi Kesić. Nikola Radman: vocals, electric guitars. Saša Jimi Kesić: back vocals, drums, bass, strings, baritone guitar. JamPack Loops: electric & acoustic guitars.


11 BIJEG feat. ZDRAVKO BAJAN

Nešto se čuje
zaustavljam dah,
osluškujem korake,
u sobi je mrak.

Ulično svjetlo ocrtava zidove,
skoro će tri,
čudna je dosada
drži me budnim, naviru sjećanja...

NOĆIMA KAD PROLAZIŠ,
ČUJEM TI KORAKE...
NOĆIMA KAD PROLAZIŠ
ČUJEM TI KORAKE,
NOĆIMA KAD PROLAZIŠ...

NOĆIMA KAD PROLAZIŠ,
ČUJEM TI KORAKE...
NOĆIMA KAD PROLAZIŠ...

Glazba: Saša Jimi Kesić
Tekst: Dinko Fazinić
Arangement: Zdravko Bajan & Saša Jimi Kesić. Mixing & mastering: Saša Jimi Kesić. Zdravko Bajan: vocals, acoustic & electric guitars, bass, drums, piano. Saša Jimi Kesić: baritone guitar.


12.POSLJEDNJI VALCER feat. DAVOR BILIĆ

Možeš li krišom sa police uzeti ploču
Sa mojim imenom?
Možeš li opet ovoriti vrata , skinuti paučinu
Da plešemo u šarenim cipelama,
Bježeći od zaborava...
 
Svakim novim korakom
Strah polako nestaje
Novi život se stvara
I nebo opet podiže.

Taj divan osjećaj
Kad riječi same dolaze
I poput mora
Pričaju naše pjesme.

Večeras znam da smo dvoje...

ZAPLEŠI SA MNOM
POSLJEDNJI VALCER
DOBAR RITAM NAM DAJ
ZA SVE TE GODINE
NAŠE RADOSTI
KAO TOČKA ZA KRAJ.

Glazba: Saša Jimi Kesić
Tekst. Dinko Fazinić & Saša Jimi Kesić
Arrangement, mixing & mastering: Saša Jimi Kesić. Davor Bilić: vocals. Saša Jimi Kesić: back vocals, acoustic guitars, brass, drums, bass. Looperman Loops: mandolin.

Snimano u Garage Band-u / Cubase-u. Miksano u Garage Band-u (uz iZotope Neutrone i Ozone 7 Plug-ins). Mastering rađen u iZotope Ozone 7.


Baneri