va_-_ostat_ce_mlad_-_sjecanje_na_kreu_blaevica_small.jpgGeneracije su odrastale uz pesme 'Ljeto nam se vratilo', 'Anđeli nas zovu da im skinemo krila',  'Male curice' i mnoge druge koje je napisao Krešo Blažević, lider grupe Animatori.

Krešo je iznenada preminuo 19. marta 2007. godine, a za sobom je ostavio nasleđe pesama koje preskaču generacijske razlike i okupljaju ljude oko slične emocije.

 

Brojni Krešini saradnici i prijatelji su u znak sećanja na njega, 20. juna ove godine održali koncert u prepunom zagrebačkom klubu "Tvornica". Pod nazivom 'Ostat će mlad – Sjećanje na Krešu Blaževića' nastupili su: Zoran Predin i Lačni Franz, Aki Rahimovski, Darko Rundek, Neno Belan, Srđan Gojković Gile, Davorin Bogović, Renato Metessi, Marina Perazić, Berde Band s kojima je Krešo sarađivao, sastav Hakuna Matata i Hana Blažević, Krešina mlada talentovana ćerka sa svojim Izolirbandom.

 

Troiposatni koncert je vodio Pjer žardin, a deo nastupa je objavljen na disku 'OSTAT ĆE MLAD – SJEĆANJE NA KREŠU BLAžEVIĆA' u izdanju Dallas Records. Album sadrži 19 pesama koje su verno prenele vruću atmosferu te večeri. Tu su sve najpoznatije pesme Kreše Blaževića: 'Ljeto nam se vratilo' je pevao Neno Belan, 'Anđeli nas zovu da im skinemo krila' Metessi i njegove Zvijezde, 'Male curice' je izvela Hana Blažević uz pomoć originalnih Animatora, 'Ljubav između nas' Darko Rundek i Animatori. Neki od pevača su nastupili uz obnovljene Animatore ili kućni band Hakuna Matata, a drugi su poveli svoje bandove. Album sadrži prateći tekst i intervju Hrvoja Horvata sa Krešom Blaževićem urađen 2001. godine.

 

Krešo Blažević je tokom karijere napisao dve knjige pesama i autobiografiju "Ostat ću mlad" (Fraktura 2003.). Ovog novembra mu je posthumno objavljena knjiga 'Cigarete i tablete' sa dvadesetak kratkih priča koje govore o odrastanju u rodnom Slavonskom Brodu i životu u zagrebačkoj svakodnevici opterećenoj politikom.

Baneri