termiti.jpgTERMITI

„LP PLOČA VJERAN PAS“
REIZDANJE KULTNOG ALBUMA S MULTIMEDIJALNIM DODATKOM
U PRODAJI


Pre deset godina objavljen je CD „LP Ploča Vjeran pas“ riječke punk grupe Termiti koja je aktivno delovala od 1978. do 1982. godine. Kako tokom rada nisu objavili nijednu ploču, na ovom disku su sakupljeni svi njihovi snimci, ali i koncertni zapisi.
Reizdanje ovog diska je objavljeno februara meseca. U nešto više od sat vremena zvučnog materijala Termiti su saželi kompletan glas generacije kome su scenski elementi kao vešala, wc školjke, perja i rezanja žiletom savršeno odgovarali. „LP Ploča Vjeran pas“ sadrži kompletan snimljeni opus grupe – ukupno 24 snimke od kojih 17 studijskih i 7 live kojima je dodan multimedijalan dio s insertom o Termitima iz filma „Ritam rock plemena“ Bernardina Modrića.

Koristeći taj materijal, arhivske fotografije i isečke iz novina grupa je dobila i prvi videospot i to za najpoznatiju pesmu „Vjeran pas“ u režiji ekipe iz Rijeke nazvanom retro_elektro.

 
O Termitima

Termiti su jedna od najblistavijih priča riječkog rocka s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih godina. Očevici njihovih šokantnih nastupa zaklinju se da su baš Termiti, a ne neki drugi, u ono vreme poznatiji novotalasni sastavi, najspektakularniji i scenski najatraktivniji bend tadašnjeg YU punka. Nažalost, tokom rada nisu dočekali objavljivanje ploče. Osim tri pesme zabeležene na kompilaciji "Novi punk val", nisu bili diskografski predstavljeni. "LP ploča vjeran pas" je antologija njihovog stvaralaštva i osim legendarne "Ciklame" sadrži sve pesme iz standardnog opusa Termita, snimljenih tokom četiri studijska sessiona i na dva koncertna nastupa.

 
Za relativno kratko vreme za koje je banda unikatnih karaktera uspela zajedno da deluje, iskovana je serija punk himni koje su žestoko opalile po ušima svakog punkera na prelomu sedamdesetih u osamdesete. Za pesmu "Vjeran pas" u repertoaru grupe LET 3 u kojoj deluje pokretačka sila nekadašnjih Termita, basista Damir Martinović Mrle, može da se kaže da je prihvaćena kao lozinka nekoliko urbanih generacija na prostoru bivše Jugoslavije.
 
Stihovi kao "u život kreće samo dio nas, u životu prolazi samo vjeran pas" (Vjeran Pas), "Mama s razlogom se brineš", "Prazne ulice, grad i smeće, nama druge sudbine, prljavije i veće" (Prljava sudbina), "Pobuna je moja velika i radosna želja je moja stvarna i pakosna" (Pobuna), "Tko je jači neka to dokaže" (Nova umjetnost) odišu neuništivim, razornim individualizmom koji danas, baš kao i 1978. ili 1981. godine zvuči zanosno i ralistično.
 
Termiti su u furioznom tempu ali nonšalantno dosegli ono što uspeva samo retkima: bili su bizaran ali razgovetan glas generacije i ostavili za sobom trajne beleške svog vremena.
 
TERMITI
„LP PLOČA VJERAN PAS“
REIZDANJE KLUTNOG ALBUMA S MULTIMEDIJALNIM DODATKOM

* * *

15.02. RIJEKA – KONCERTNA PROMOCIJA ANTOLOGIJE „RIJEČKI NOVI VAL“
23.02. ZAGREB - KONCERTNA PROMOCIJA ANTOLOGIJE „RIJEČKI NOVI VAL“