gibonni_live.jpgNovi Gibonnijev album "Acoustic:Electric" pojavio se u prodaji. Reč je o dvostrukom live albumu, na svakom disku je po osam pesama podeljenih na akustične i električne verzije.

 

“Acoustic / Electric” je sniman tokom turneje organizovane povodom višestruko nagrađivanog i hvaljenog albuma “Unca Fibre”. Taj CD je premašio dijamantski tiraž, osvojio osam Porina i iznedrio niz hitova. Rasprodate koncerte (Pula, Zagreb, Ljubljana, Rijeka, Sarajevo, Split, Osijek itd) je Gibonni snimao pa je odabrao najbolje delove. Nekada su to bili ekskluzivni intimni nastupi za oko dve stotine ljudi u manjim prostorima kao što su splitski Dioklecijanovi podrumi, zagrebačka Gavella ili Plesna škola u Celju. A tu su i zapisi sa nastupa u sarajevskoj Zetri, pulskoj Areni, ljubljanskom Tivoliju ili riječkoj dvorani Mladosti. Rezultat je impresivan dvostruki album, po zvuku i produkciji iznad uobičajenih koncertnih diskova sa ovih terena. Na nastpima je Gibonni imao i cenjene goste: Urban, Maya Azucena, Goran Bare i klapa Iskon. Ovaj album nudi hitove u novim aranžmanima, često i sa novim alternativnim stihovima. Osnovna ideja ipak nije bila da se snimi klasičan live best of, već da se zabeleži trenutak retko viđene sinergije publike i izvođača.
O albumu Gibonni kaže: “Negdje u jesen 2006. godine došlo mi je da se ovo mora snimat po svaku cijenu. Kamerom, magnetofonom, mobitelom bilo kako...jer entuzijazam, energija i ushit koji se ćutio između mene i publike je nešto što je možda sada i tko zna kad i oće li opet bit ovako. Snimili smo par akustičnih i dvadesetak električnih koncerata, improvizirali, mijenjali, uživali. Ovo nije best off, ni greatest hits, nego nešto posve osobno. Jedini kriterij je bio da smo guštali i da se to čuje.'
A da se radi isključivo o guštu, jasno je već na prvo slušanje. Cenjene pesme 'Tempera', 'Dvije duše', 'Ovo mi je škola', 'Mirakul', 'Činim pravu stvar', 'Vrime da se pomirim sa svitom', 'Anđeo u tebi', neponovljiva 'Posoljeni zrak i razlivena tinta' sa Mayom i Urbanom, 'francuska' verzija 'Svi moji punti kad se zbroje', ali i prvi put objavljen snimak Gibonnijevog hita 'Sve ću preživit'. Nižu se istinski biseri koji su obeležili ove koncerte i Gibonnija odavno pretvorili u pop-rock zvezdu bez konkurencije.
Album najavljuje singl 'Mirakul' u akustičnoj verziji, koji Gibo izvodi u novoj verziji i u duetu sa sjajnom Mayom Azucena.
Biografija “Tajna vještina” Gibonnija koju je napisao splitski muzički novinar Zlatko Gall takođe će se polovinom decembra pojaviti na našem tržištu


Četri godine posle magnum opusa “Mirakul” koji je u stvari bio preproduciran blokbaster albumčina koji je ujedinio sve koji vole muziku i prodao se u (neverovatnih) 80 000 primeraka, dolazi nam valjani sikvel u i na kome je Stipišić definitivno sazreo, zagazivši u kasne tridesete. I dalje je tu čitava romantična armija saradnika koji su učinili da čitavih 70 minuta albuma ‘Unca fibre’ zvuče kao Bogojavljenska noć, i dalje je tu lirika koja otkriva nemirne meandre napaćene duše i večite potrage svih kojih žive na moru. Jednostavno, album “Unca fibre” je ono što smo očekivali od Džibonija. Kompleksno tkanje emocija gde svaki trzaj akustične gitare ili ton na klaviru ili raskošni gudački aranžman ne krije ambiciju da se prevaziđe neprevaziđeno. I jeste, ovo je bolji album od ‘Mirakula’, i jeste, ‘Sebi dovoljna’ je ekvivalent ‘Libra’. Sentimentalna arhitektura ovog albuma i dalje ne dozvoljava da se udahne, jer svaka impresija je ovde zaokružena, svaka emocija dorečena, svaki ton do savršenstva sređen i uređen. Spontanosti nema, što za ovakvu vrstu albuma i nije bitno, pogotovu ako se iza tradicionala ‘Tija bi te zaboravit’ krije i Goran Bregović. Lirski, u pitanju je nemiran album koji retko kada izađe na svetlo utehe. Pesnik peva o začetom neželjenom detetu, o deci koja treba da razumeju razvod, o nepatvorenoj ljubavi, o nerazumevanju, o Splitu….Džiboni u stvari peva o generacijskoj stigmati pogrešnih zaljubljivanja i promašenih veza sa teretom čiste dečje duše. Ironično, najveselija pesma je ‘S tobom neću’, mid-tempo optimistički hit koji je snimljen i u verziji pop giganta Koko Moskitoa (radio sa Jinx, Natali Dizdar, Davorom Ercegom…) i koja predvodi kohortu hitova zajedno sa samoobjašnjavajućom “Vrime da se pomirim sa svitom” i dramatičnom “Anđeo u tebi” sa gost vokalom Goranom Bareom (Majke). I opet je spisak gostiju i više nego impresivan…..pored nabrojanih tu su i Matija Dedić, Vlatko Stefanovski, Manu Kače, Toni Levin, Oliver Dragojević, Maja Azucena….

 

Baneri