goldfrap2.jpgIzašao je četvrti studijski CD sastava Goldfrapp naslovljen 'Seventh Tree'. Album je delo Alison Goldfrapp i Willa Gregoryja.

 

 

 

 

 

goldfrap.jpg''Sanjala sam to divno drvo sa velikim granama koje se njišu, na njemu je bio broj sedam. Probudila sam se i odlučila: to je to, tako će novi album da se zove!'' opisala je Alison Goldfrapp krštenje njihovog četvrtog albuma ''Seventh Tree''.

CD je najavljen odlično primljenim singlom ''A&E''.

 Goldfrapp su na scenu stupili debi albumom "Felt Mountain" (2000.) sa neobičnim elektronskim baladama. Nasledila ga je ploča "Black Cherry" (2003.) sa svojevrsnim vidjenjem plesnih parodija. CD "Supernatural" (2005.) je doneo stilizovan, glamurozan zvuk zaronjen u sedamdesete godine. A "Seventh Tree" je u tonovima engleskog surrealizma. Ovom pločom Alison Goldfrapp je postala moderna britanska ikona, ali i muzički i vizuelni izazov koleginicama. ''Seventh Tree'' sadrži sve ono što je na prošlim albumima izostalo: toplinu, senzualnost, neodoljivu ženstvenost, odjeke poetike Edwarda Learea i ekscentričnost ranih Pink Floyd. "Seventh Tree" je čisti engleski romantizam sa daškom kalifornijskog sunca', dodaje Alison. Ova ploča predstavlja pomak od njihovog dosadašnjeg rada i korak prema istraživanju terena psihodelije. ''Iako nismo znali šta psihodelija tačno znači, nama je predstavljala reč koja je opisivala nešto sanjivo, ruralno, tamno...'' – rekao je Will Gregory. Uz Willa, Alison i Flooda, koga su doveli za koproducenta, na novom albumu je saradjivala i Ruth Wall koja je u pesmi ''Road To Somewhere'' svirala na harfi iz 1600-te godine.

''Zvuci mogu da budu vrlo inspirativni, dobar način za početak pisanja'' – objašnjava Will. ''To je priča ovog albuma: pravi muzičari i organska muzika''.

Posebno neobičan instrument se pojavljuje u ''Eat Yourself''; jedna Mattelova igračka iz šezdesetih je u ovom je slučaju korišćena kao sofisticiran instrument.

''Vizuelno i muzičko su za mene neodvojivi'' – rekla je Alison. ''Kada govorim o zvuku, on ima atmosferu, osećaj, boju i karakter. Tako zamišljam oskudno odevene Morrisove igračice, sa trakama i cvećem kako igraju polku''.