coldplay.jpg

 'Ovaj smo album snimili sa željom da se pomaknemo iz crno-bele slike u boju. Pustili smo naš vrt da se rascveta', kaže Chris Martin, frontmen sastava Coldplay.  'Mislim da je ovo naša najhrabrija i najverodostojnija ploča do sada', kaže Guy Berryman. 'Bili smo otvoreniji ka novim uticajima i manje u strahu od eksperimenata.'

 

 

 

 

viva_la_vida.jpg

 
Rezultat je spektakularan. U pesmi “Lost!” groove ritmovi se stapaju sa crkvenim orguljama, u temi “Yes” prostor između stihova i refrena je ispunjen pulsirajućim ubodima severnoafričkih žičanih instrumenata, “Cemeteries Of London” je priča o očaju i sivilu tonirana flamenko kastanjetama, a “Viva La Vida” je ep o staroj slavi.  Zvuči i dalje kao Coldplay, samo drugačije. Chris Martin potvrđuje da su inspiraciju našli i u muzici kolega.
'Prvu pesmu koju smo napisali je inspirisala ''Sing (To Me)'' sa debi albuma Blur. Slušali smo je jednog dana na turneji i pomislio sam da moramo da budemo još bolji kao bend. I prvu pesmu smo tog dana napisali.' Osim Blur, na repertoaru Coldplaya bilo je najrazličitije društvo: Rammstein, Tinariwen, Radiohead, Blonde Redhead, Jay-Z, My Bloody Valentine i drugi. 'Nismo se ograničavali, na ovom albumu smo maksimalno stilski rastegnuti', kaže gitarista Jonny Buckland.
 
Bend koji je mnogima omiljen još od izlaska debi diska 'Parachutes' pre osam godina, krenuo je krupnim koracima napred. Za to je zaslužna i majstorska ruka Briana Enoa. “On je u potpunosti promenio našu rutinu, uobičajeno komponovanje i snimanje pesama. Tražio je da sve radimo drugačije i vidimo gde će to da nas odvede. Brian ima osobinu da uverljivo demistifikuje veličanstvenu muziku i učini je tako jednostavnom”, objašnjava bubnjar Will Champion. “Brian je i odsvirao puno instrumenata na albumu, ali osim toga doneo nam je život, slobodu, uzbuđenje, ludilo, čudaštvo, seksipil ili ako baš hoćete 'Roxyness'. On je čudo. želeo sam da snimimo album koji će moći da potvrdi poziciju na kojoj se nalazimo. I nema sumnje da smo iz ovog procesa izašli kao bolji bend nego do sada. Sa druge strane, ma šta mi želeli i mislili, album je snimljen da zabavi ljude, da proizvede 42 minute uživanja sa 10 pesama od kojih svaka nekome može da bude favorit. Nadam se da smo u tome uspeli”, zaključio je Chris Martin.
 
--------------------------------------------------------------------------------

Baneri