iron_maiden.jpgIron Maiden

Sastav su 1976. godine u Londonu osnovali Paul Di’Anno (vokal), Steve Harris (bas, vokal), Dave Murray (gitara) i Doug Sampson (bubnjevi). Od debi singla „The Soundhouse Tapes“ su se predstavili kao predvodnici britanskog novog talasa u heavy metalu koji se naslanjao na radove sastava Deep Purple i Black Sabbath ali sa snažnim uticajima punk stila.
Već na trećem albumu „The Number Of The Beast“ priključio im se novi pevač Bruse Dickinson sa kojim su intenzivno počeli da istražuju okultnu tematiku. Priklonivši se melodioznom heavy metal zvuku (sličnom onome što su pre njih svirali Uriah Heep) za sledeće albume su redovno osvajali zlatne tiraže. Vizuelnu ikonografiju su obogatili maskotom horror likom Edijem. Posle ploče „Fear Of The Dark“ sastav je napustio Dickinson a na njegovo mesto doašo je Blaze Bailey. Posle par bleđih diskova, Dickinson se 1999. godine vratio u grupu i sastav je ponovo zablistao izdanjem „Brave New World“. U postavi sa tri gitare održali su rasprodatu svetsku turneju koja je zabeležena na dobro ocenjenim CD i DVD izdanjima. Najnovije studijsko izdanje CD „A Matter of Life and Death“ objavljen je u jesen 2006. godine.

www.ironmaiden.com

Diskografija
„Iron Maiden“ (EMI 1980)
„Killers“ (EMI 1981)
„Number Of The Beast“ (EMI 1982)
„Piece of Mind“ (EMI 1983)
„Powerslave“ (EMI 1984)
„Live After Death“ (EMI 1985)
„Somewhere in Time“ (EMI 1986)
„Seventh Son of Seventh Son“ (EMI 1988)
„No Prayer for the Dying“ (EMI 1990)
„Fear Of the Dark“ (EMI 1992)
„A Real Live / Dead One“ (EMI 1993 koncertni)
„Live at Donington ’92“ (EMI 1993 koncertni)
„The X Factor“ (EMI 1995)
„Best Of The Beast“ (EMI 1996 kompilacija)
„Virtual XI“ (EMI 1998)
„Ed Hunter“ (EMI 1999 kompilacija)
„Brave New World“ (EMI 2000)
„The BBC archives“ (EMI 2002)
„Best of the B’ sides“ (EMI 2002 kompilacija)
„Rock in Rio“ (EMI 2002 dupli koncertni)
„Dance Of Death“ (EMI 2003)
„Edward the Great“ (EMI 2003 kompilacija)
„Visions of the Beast“ (EMI 2003 dupli DVD)
„The History of Iron Maiden Part 1: The Early Days“ (EMI 2004 dupli DVD)
„Death on the Road“ (EMI 2005 dupli koncertni)
„A Matter of Life and Death“ (EMI 2006)

Dupli DVD «The History of Iron Maiden Part 1: The Early Days» (2004.) u trajanju od 300 minuta nudi malo poznate momente iz bogate biografije. Prvi disk sadrži 120 minuta koncertnih zapisa iz njihovih ranih dana a najveći deo tog materijala do sada nije bio prikazan. Iron Maiden su predstavljeni tridesetominutnim nastupom koji su 1981. godine održali u čuvenoj londonskoj sali «Rainbow». Godinu dana kasnije prvi put su održali nastup u prestižnom «Hammersmith Odeonu» i sa tog koncerta odabrano je 45 najefektnijih minuta. Zatim su 1983. godine svoju «World peace Tour» završili nastupom u Dortmundu i snimak tog koncerta samo jednaput je emitovan na nemačkoj televiziji a sada je posle mnogo vremena ponovo dat na uvid javnosti.
Drugi disk sadrži dokumentarni film «The Early Days» u trajanju od 90 minuta. U njemu bivši i sadašnji članovi sastava govore o svojim počecima, skromnim tinejdžerskim ambicijama, prvim nastupima u londonskim pabovima i sporom ali beskompromisnom probijanju ka vrhu. Pored njih o karijeri grupe govore menadžeri, novinari i foto reporteri. Pored ovog filma na disku su TV dokumentarci o grupi, izbor retkih kućnih snimaka koje su radili sami članovi benda, njihovi spotovi, foto galerija i nekoliko sakrivenih ekstra začina za prave fanove.

DVD „Visions Of The Beast“ (2003. dupli) sadrži sve spotove koje su Iron Maiden snimili od 1980. do 2001. godine. Uz trajanje od 180 minuta ovo duplo izdanje sadrži bonus sa animiranim spotovima šest njihovih udarnih pesama.

DVD „Death On The Road“ (2005. dupli) nudi snimak njihovog nastupa u održanog u jesen 2003. godine u Dortmundu. U preko dva sata trajanja, uz snimak koncerta su na izdanju još dokumentarni film (75 minuta),  promo video spotovi za CD „Dance Of Death“, foto galerija, intervjui sa članovima koncertnog tima, kao i sa fanovima.

DVD „Live After Death“ (2008. dupli)
U leto 1984. godine Iron Maiden su priveli kraju svoju do tada najdužu turneju organizovanu povodom izlaska ploče „Powerslave“. Najbolji delovi sa četiri nastupa koje su održali u „Long Beach“ areni u Los Anđelesu su na prvom DVD-iju ovog izdanja. Drugi DVD donosi filmovanu istoriju grupe (60 minuta), dokumentarni film (57 minuta), nastup na festivalu „Rock in Rio“ (50 minuta) i galeriju fotografija.


Pretraga

Cenovnik

Preuzmite naš maloprodajni cenovnik.

Excel Cenovnik

Baneri